nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Kulturális hírek / Könyvtári Napi beszámoló oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
szeptember 2022
előre
Könyvtári Napi beszámoló
A Vitéz Sághy Antal Városi Könyvtár október 7-én egész napos programmal csatlakozott az Országos Könyvtári Napok eseménysorozathoz.
Célunk az volt, hogy középpontba kerüljenek azok - a könyvtárban mindenki számára hozzáférhető - lehetőségek, amelyek a tájékozódáshoz, ismeretszerzéshez, kulturált közösségi együttléthez nyújtanak segítséget minden korosztály számára.
9 órától a gyerekeket vártuk kézműves foglalkozásra, majd 10 órától a Nyáry Bábszínház Szegény ember és a róka című előadásán vehettek részt az apróságok. A mesejátéknak a gyerekek és szüleik is szereplői lehettek, így a végére egy nagyon szórakoztató interaktív műsor kerekedett, melyet mindenki nagyon élvezett.
A bábszínház után a „Lábatlan 750 éves” címmel meghirdetett rajzverseny díjazása következett, ami alatt a beérkezett rajzokból összeállított kiállítást is megtekinthették az érdeklődők.

A rajzverseny eredményei:
Óvodás kategóriában:
I. helyezett: Hortai Hanna (5,5 éves, Zengő Óvoda): Lábatlan templom
II. helyezett: Vezér Rajmund (6 éves, Micimackó Óvoda): Gerenday Kert
III. helyezett: Kanóczki Ábel (6 éves, Micimackó Óvoda): Mezítlábas park
Alsó tagozatos kategóriában:
I. helyezett: Sikesdi Elizabet (4.o.): Kálvária
II. helyezett: Palotás Petra (2.o.): Nagy lépések
III. Ölveczki Ágota (3.o.): Hullám Vendéglő
Felső tagozatos kategóriában:
I. helyezett: Csapuka Boglárka (5.o.): Cementgyári emlék
II. helyezett: Gyuricza Zsófia (7.o.): Lábatlan György legendája
III. helyezett: Csurja Zsófia (6.o.): Gerenday Kert

A 6. osztályosok a könyvtár különdíjában részesültek Lábatlan történetét családfa formájában való feldolgozásukért.
Ezúton is gratulálunk a gyerekeknek, mindannyian gyönyörű képeket készítettek.
A délelőtti gyermekprogramokat délután felnőtteknek szóló előadások követték.
15 órától Boda Zsuzsa és Albert Tamás (Damien Grove) lábatlani születésű fiatal alkotók olvastak fel munkáikból. Zsuzsa kiváló versei mellett novellákat, Tamás a tudományos, történelmi tartalmú írásai mellett antológiákat is ír. Zsuzsától hallhattuk a „Lebegés”, a „Tegnapi énem” című verseit, utolsóként pedig felolvasta nekünk a „Minden vörös” című versét, mely Tamás novellájának a bevezetője lett. Tamás az „1956 - Kezében Szabadság” című novellás kötetben megjelent „Memento mori” című írását olvasta fel, megemlékezve az 1956. október 23. környékén történtekre, melyet egy kötetlen, kellemes beszélgetés követett. Köteteik kölcsönözhetők illetve megvásárolhatók a könyvtárban.
A nap záró eseményére megtelt a felnőtt könyvtár helyisége. Al Ghaoui Hesna szerkesztő-riporter volt vendégünk, aki az elmúlt években tizenöt országból, köztük a világ számos háborús övezetéből tudósította a közszolgálati médiumok hírműsorait. Elsősorban a Közel-Keleten mozog otthonosan, hiszen édesapja szíriai. A jogászdiploma megszerzése után külpolitikai újságíróként kezdett dolgozni, haditudósításai mellett forgatott Dél-Afrikában a foci-vb-n, és több dokumentumfilm is fűződik a nevéhez. Hesna kisfilmekkel, képekkel mutatta be nekünk életét és hivatását, megdöbbentő bátorságáról téve tanúbizonyságot. Bepillanthattunk a háborús övezetek mindennapjaiba, embert próbáló pillanataiba. Élménydús, magával ragadó előadása sokakat lenyűgözött.
Izgalmasan, jó hangulatban telt a nap, köszönjük mindenkinek, aki érdeklődéssel figyelte és részt vett a programokon.


[ 2017.10.12. ]
MEGOSZTÁS:

Kapcsolódó képek
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-