nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Lábatlan Anno / Emlékmű avatás oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
december 2022
előre
Emlékmű avatás

Egy emlékmű történetéhez

„Tárgy: Szabadságszobor emlékmű elkészítése, munkállatainak vállalatbaadása.”

Emlékmű avatása A fenti címre levéltári kutatásaim során figyeltem fel. Jómagam – mint gondolom sokan mások is – a március 15-ei ünnepségek alkalmával azon is eltöprengtem, hogy vajon ki tervezte, készíthette és állította az emlékművet. Az 1947-ben készült testületi jegyzőkönyvből megtudhatjuk, hogy a község 3 éves terveiben és a 48-as bizottság centenáriumi terveiben, szabadságszobor felállítása szerepelt. A szabadságszobor ill. emlékmű tervezésével Ezer Lajos kőfaragómestert bízták meg, aki háromféle tervet készített. Az elfogadott terv alapján az emlékmű negyedkori édesvízi mészkőből készült. „Az elkészített tervrajz szép kőfaragó motívumokkal készíthető el magassága alappal együtt 6.5 m.-magas melyre nemzeti színű zászló jön.” A tervrajzot az Országos Műemlékbizottsághoz felterjesztették, és a felettes hatóságoknak is bemutatták. Mivel a munkát kizárólag csak helyi kőfaragóval kívánták elkészíttetni, így csak piszkei pályázók között hirdettek versenytárgyalást. A felhívásra három pályázó: Maschl József, Király József és Stark Ferenc kőfaragók adtak be árajánlatot.  Egyhangú határozattal, a „szabadság emlékmű” elkészítésével Király József kőfaragót, az alapozás kivitelezésével pedig, Török András okl. kőműves mestert bízták meg.
 
Az emlékművet a Gerenday testvérek tulajdonát képező telken, a hajóállomás előtti téren (a mai Hullám vendéglő és a Rákóczi u. 87. sz. alatti bérlakások közti területen) állították fel. A terület nem volt eladó, beépíteni sem engedték, mivel azt már az elődök is ezzel a feltétellel hagyták az utódokra. Ezen a téren piac, és búcsúk rendezését, a hajóállomáshoz vezető út használatát már korábban is engedélyezték a község lakosainak.

Csoportkép
 
A tér mindenkori gondozását a község vállalta. Az emlékmű leleplezésére 1948. március 15-én került sor. A szobor talapzatán látható dombormű Damjanich János, Kossuth Lajos és Petőfi Sándor arcképét ábrázolja. A szobor 1973-ban került jelenlegi helyére. Az ünnepélyes átadásról készült foto dokumentumokat Stark Ferenc bocsátotta a helytörténeti gyűjtemény részére.

Nádasiné Balatoni Anna


[ 2007.04.08. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-