nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Látogatóknak / Elhelyezkedésünk oldalon áll
Látogatóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
január 2023
előre
Elhelyezkedésünk

Lábatlan a Dunáig lehúzódó Gerecse lábainál nyugszik, e két földrajzi jelenség egyben határunk és mindennapi életünk befolyásolója is.

A változatos arcú Gerecse kiterjedt erdőségeivel emelkedik ki a hegységet körülvevő ipari- és bányavidékből. A hegység élesen körülhatárolható hegycsoport, melynek természetvédelmi oltalmát 8617 hektáros tájvédelmi körzet biztosítja. A Gerecse 400-600 m magas, kisebb-nagyobb rögök egymáshoz szorosan kapcsolódó sorozatából áll. A triász és jura időszaki mészrögökben több mint 300 barlang található, közülük 9 fokozottan védett (pl. Szelim-lyuk, Pisznicei-barlang, Jankovich-barlang). A Tájvédelmi Körzet legjelentősebb természeti értékeinek fokozott védelme érdekében szigorúan védettek: Nagy-Pisznice, Asszony-hegy, Nagy-Somlyó, Száz-völgy, Agostyáni arborétum és a Baji Lábas-hegy.

A Gerecse Tájvédelmi Körzet rendeltetése a rendkívül változatos geológiai értékek mellett az ősrégészeti leletekben gazdag barlangok, felhagyott egykori bányák, jellegzetes sziklagyepek, karsztbokor-erdők, ritka erdő- és állománytípusok, természetes növénytársulások, ritka növényfajok, ragadozó-madarak és egyéb védett állatfajok védelme. Olvashatjuk egy természetvédelmi magazin 1978. januári Gerecsei Tájvédelmi Körzetéről szóló cikkjében.

Lábatlan tömegét a felső triász (fehér) mészkő építi fel. Ilyen hegyeink: Kecskekő, Nagy Eménkes, Hársbereg. Ezen kívül akad vörös márvány és márga hegyünk: Nagy Bersek, Tölgyhát, Ördög-gát.

A Gerecse növényvilágára jellemzőek a nyílt- és zárt sziklagyepek, sziklafüves lejtőgyepek, pusztafüves lejtők. Az erdők legfontosabb állományalkotó fafaja a cser és a kocsánytalan tölgy. Lágyszárú flórája ritka és fokozottan védett fajokat rejt. A Nagy-Pisznice felhagyott kőfejtőjén él az Sadler-husáng, de láthatunk még fehér hólyagos csüdfüvet, magyar ledneket, borbás kerepet és kék szamár-kenyeret.

A költő madárfajok száma 90 körül van. A fokozottan védett fajok közül rendszeresen költ a kerecsensólyom, a parlagi sas, a kígyászölyv, a kövi rigó, a fekete harkály és a barna kánya. A nagy-pisznicei barlang nyáron is viszonylag meleg levegője kedvező életfeltételt biztosít az itt élő 6 denevérfaj számára.

Másik kiemelkedő természeti értékünk a Duna. A folyó e szakasza nem esik messze sem az esztergomi, sem a komáromi (amely egyben a hajósok részére országhatár, beléptetőhely is) hajóállomásoktól. Gyáraink mind a folyó partjára telepedtek, kikötő működik a cementgyárnál. A folyó kitűnő adottságokat nyújt a horgászásra és egyéb szabadidős tevékenységre, kikapcsolódásra. Közel a főúthoz, tehát egy kisebb pihenőt is megejthetünk hosszú utunk során, a sétány mentén, a padokkal teli Duna-menti parkokban.


Készítette: Horváth Sándor 2002.09.18


[ 2007.11.25. ]
MEGOSZTÁS:

Kapcsolódó képek