nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Sport / Judo / Egyesület oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
december 2022
előre
Egyesület

A Lábatlani Egyetértés SE Judo Szakosztályának rövid története

A Judo klubunk 1997. április 15-én kezdte meg edzéseit a lábatlani Arany János Általános Iskolában. Kezdetben 27, óvodás korú gyermek látogatta az edzéseket. Az alapító edző id. Fizel József (III. Dan) volt, aki az Észak-Dunántúli Régió Edzői Bizottságának vezetője, az Országos Edzőbizottság tagja. 1998-tól 2004-ig a Bíróbizottság vezetője, valamint a bíróképzésért felelős megbízott. Munkája keretében 42 főt készített fel vizsgára. Id. Fizel József munkáját 2000-ben a Magyar Judoért Érdemérem bronz fokozatával, 2001-ben pedig Lábatlanért elismerő oklevéllel jutalmazták.
Az edzéseken fiai segédkeztek: Fizel Zoltán (1. kyu) és ifj. Fizel József (I. Dan). Ifjabb Fizel József legfontosabb eredményei között jegyez egy másodosztályú magyar bajnoki címet, senior Országos Bajnokságon elért II. helyezést, továbbá senior Európa Bajnokságon elért 3. helyezést, valamint számos más nemzetközi verseny és Magyar Bajnokság érmes helyezettje.
Első versenyünket 1998. áprilisában, a fentebb említett iskola tornatermében rendeztük. Szintén ebben az évben történt, hogy első alkalommal vettünk részt a szlovákiai Gútán (Kolarovó) edzőtáborban, ahol azóta is minden évben igyekszünk képviseltetni magunkat.

1999.-ben csatlakozott a klub a Lábatlani Egyetértés SE-hez, ami azt jelentette, hogy ettől fogva, mint az SE szakosztálya indult a versenyeken. Ugyancsak ebben az évben született az első komolyabb versenyeredmény is Batizi Dániel által, aki Magyar Bajnokságon, Diák „C” korosztályban a III. helyet szerezte meg, és ezáltal a dobogó legalsó fokára állhatott – már lábatlani színekben.
2001-ben két sportolónk nyerte el a „Magyar Köztársaság Jó tanuló, jó sportolója” címet, ők Kalmár Zsuzsa és a már említett Batizi Dániel voltak. Kalmár Zsuzsa ebben az évben lett Diák B korosztályban Magyar bajnok.
 Szintén 2001-ben kaptuk az első verseny-meghívásunkat Svájcba, Baár városába, ahol azóta minden évben részt veszünk a megrendezésre kerülő nemzetközi versenyen. Ezeken a versenyeken is számos kiemelkedő eredményt értek el versenyzőink, többek között Batizi Sándor, aki négy alkalommal indult és minden alkalommal a dobogó első fokára állhatott fel, de hasonló teljesítményt nyújtott Khéner Balázs, és Hédai Melánia is.
  A 2007-es évet 36 fővel kezdte a Lábatlani Judo Szakosztály, 12 igazolt és 24 előkészítős judokával. Az évben számos hazai, és külföldi versenyen vettek részt versenyzőink. 2007. június elején Svájcba, a már említett Baar városában vettek részt meghívásos versenyen, valamint négy alkalommal állhattak tatamira a fiataljaink Szlovákiában (Pozsonyban, Pezinokban, Gútán, és Povazska Bystricán). Saját rendezésű

versenyünk is volt, szám szerint három, ezek között rendeztük meg a Holcim kupát is. Az általunk rendezett eseményeken közel 600 judoka és több száz kísérője vett részt az ország minden pontjáról és Szlovákiából is.
Az elmúlt év 34 versenyén összesen 246 érem, 18 V. hely, és 3 VII. helyezés jutott versenyzőinknek. Az érmekből 116 arany, 73 ezüst, és 57 bronzérem lett.

Magyar Bajnoki pontszerzőink a következők voltak:

HÉDAI MELÁNIA ifjúsági és serdülő OB. 3. hely
HÉDAI MÓNIKA FELNŐTT III. o. OB. 3. hely, ifjúsági OB. 5. hely
KIRÁLY RAMÓN Diák C OB. 5. hely
Az EORV-n HÉDAI MELÁNIA, BALOGH ORSOLYA, és KÉNER BALÁZS is 7. lett.

Csapatversenyek szempontjából kiemelkedő volt a tavalyi év. Az eredményeink:

ELSŐ helyen végzett a csapat Pozsonyban, Tokodaltárón, valamint a Lábatlan kupán a versenyzőknél, a városi napokon Lábatlanon a versenyzőknél, valamint 10 év alatti korosztályban.
MÁSODIK helyezést ért el a csapat Szombathelyen a Körzeti Rangsor Versenyen, továbbá a Lábatlan kupán a 10 év alattiak korosztályában.
HARMADIKKÉNT végzett csapatunk Pestszentlőrincen, decemberben.
NEGYEDIK lett csapatunk Svájcban.
ÖTÖDIKEK LETTÜNK Szombathelyen a Közép-európai Diákok Versenyén.

A Szakosztály vezetését 1999-től Batizi Sándorné látta el 2005-ig, majd Krajcsovszky Lajos töltötte be ezt a szerepet, és igyekezett segíteni életünket 2006-tól, 2007. októberéig, amikortól is Selmeczi Lajos vette át a stafétát.
Szakosztályunk feladatának tekinti a Judo oktatás mellett, e sport népszerűsítését is. Ezért indítottuk el a szomszéd városokban, illetve településeken – Nyergesújfalun, és Süttőn is – a judo oktatást.
Céljaink, terveink között szerepel egy „Dunamenti judo centrum” létrehozása, a judo egyre szélesebb rétegekkel való megismertetése, mivel a judoban többet látunk, mint egy olimpiai sportot – bár ez sem kevés! – azonban személyiség formáló, értékadó, nevelő életformaként is tekintünk rá. Számos példa bizonyítja ezt a szemléletünket itthon, Magyarországon is, és külföldön is, akár a fogyatékkal élők, akár a magatartási problémákkal küszködő gyerekek esetében.


[ 2005.04.13. ]
MEGOSZTÁS:

Kapcsolódó képek